Staňte se fanouškem
  • Magyar

A SIKO története

GONDOLJ A MÁSODIKRA A SORBAN

avagy A SIKO TÁRSASÁG KELETKEZÉSÉNEK TÖRTÉNETE azok szemével, akik figyelemmel követhették a „cseh álom“ beteljesülését

A mi földrajzi szélességünkben is lehet korrupció, dotációk, lopások, csalások vagy pedig kommunista múlt és ezekből az időkből származó kapcsolatok nélkül sikeres céget építeni. Akár hiszik, akár nem, lehetséges. Sőt ez a látszólagos csoda még akár egy nőnek is sikerülhet. Egy átlagos háromgyermekes anyának a kis dél-csehországi Čimelice községből, aki a forradalom után elhatározta, hogy vállalkozni kezd. Nem volt könnyű, néha még fájdalmas is volt, de ma már Valová Jaroslava elmondhatja, hogy érdemes volt harcolni. Ugyanis a semmiből építette ki a SIKO céget, Csehország legnagyobb fürdőszoba-berendezést kínáló cégét, amely továbbra is sikeresen terjeszkedik.

Az első üzlet CimeliceEz a történet látszólag unalmas. Egy cseh család bátorságáról, energiájáról, törhetetlenségéről és erejéről szól. Ám ismerjék el, hogy ez nem kevés. Amikor 1991-ben Valová Jaroslava elhatározta, hogy vállalkozni fog, 44 éves volt és sok szomszédja Čimelicén csak a homlokát kopogtatta. Nem tűnt nagyon valószínűnek, hogy az akkori novemberi forradalom utáni dzsungelben sikert érhessen el. Annál inkább, hogy egy ismerőse javaslatára egy számára teljesen idegen szakterületbe vágott bele. És hamarosan meg is mutatkozott, hogy mennyire perspektívikus volt ez a terület.

Hogyan jártak a prágaiak Čimelicére fürdőszobáért

Stavební Izolace (Építkezési Szigetelés), Keramika (Kerámia), Obklady (Burkolat) – ezeknek a szavaknak a kezdőbetűiből rakta össze a Vala házaspár a cégük elnevezését. Annak ellenére hogy a SIKO cég végül nem árusított építkezési szigetelést, az elnevezés bevált. Ugyanúgy mint az egész cég. Természetesen ez sem volt ingyen.


Először is az anyagiak. A család az összes megtakarított pénzét a vállalkozás elkezdésére használta fel, beleértve a gyerekeik betétkönyveit is, amelyeken a nyári alkalmi munkáikból megtakarított pénzük, valamint a nagymamáktól és nagypapáktól kapott pénzadományok voltak. Valaék egyszerűen úgy döntöttek, hogy fejjel mennek a vállalkozásnak. Minden koronájuk a közvetítőnél végzett, akitől túldrágított áron megszerezték az első csempekészletet. Ekkor a házaspár megértette, hogy közvetlenül a gyártókhoz kell eljutniuk. Máskülönben vállalkozásuk nem jut előbbre. Csak ott választhatják ki, hogy mit akarnak az emberek, sőt még így lényegesen többet takarítanak meg. Ám aki azokban az időkben nem volt rákapcsolódva a volt komunista idők hálózatára, az gyakran csak álmodhatott az ilyesmiről.

Valaék mégis megpróbálták. Egyenesen a vállalati üzletekbe jártak és maguk hozták az árut Čimelicébe. Jaroslava pedig az eladással és a könyveléssel is foglalkozott, és ha a nap több mint 24 órából állt volna, azt is szívesen kihasználta volna. Az eredmény logikusan bejött. A kis 40 négyzetméteres SIKO bolt vásárlói az ott szerzett élményeiket nem hagyták meg maguknak, mivel ott nagyon gondosan törődtek velük. Idővel teljesen megszokottá vált, hogy megálltak itt azok is, akik Prágából Dél-Csehországba utaztak hétvégére, később pedig éppen ezért jártak ide. Mindez már a nagy fürdőszoba-berendezés gyártókat sem hagyhatta hidegen. A SIKO cég így felsorakozott a gyártók állandó vásárlói közé.


Hogyan utaztak Valáék trabanttal a Balatonra

„Úgyis örökölt valamit“ a legtöbben ezt mondhatnák Valová Jaroslaváról, akiket megragadott a története. És igazuk van. Örökölt. Az édesapja után hihetetlen munkabírása és erős gyökerei vannak. Az édesapja a múlt század harmincas éveiben Masaryk elnök lelkes követőjeként Schwarzenberg herceg čimelicei birtokán vezető kertészként tevékenykedett, önművelő módon megtanult németül, valamint több zenei hangszeren játszani. Ezenkívül még a Sokol testnevelő egyesületet is vezette és a helyi amatőr színjátszócsoport rendezését is ő végezte. A „Mindent a legjobban kell elvégezni“ filozófiát három lányába is belenevelte. Mindez nyilvánvalóan nem volt túl bonyolult, hiszen a hölgyeknek a vérükben volt a tevékenykedés.

Az egyik lánya, Ludmila Polesná (1934) a hatvanas években hihetetlen hat világbajnoki címet szerzett vadvízi evezésben. Nagy kár, hogy abban az időben még ez a sport nem volt olimpiai versenyszám. Összesen több mint hatvan érmet szerzett a világversenyeken és a hazai bajnokságokon, összefoglalva „Hranaté medaile” (Szögletes érmek) című könyvben. Jana lánya (1933) is elismert lett Dobříš község díszpolgáraként. Ezenkívül síel, tornatanár a Sokol egyletben, valamint utazási irodája társasutazásokat is szervez.


A legfiatalabb lány, Jaroslava (1947) története már lehet hogy nem is lep meg senkit. A sportot természetesen ő is szerette, ám úgy döntött hogy mégis másutt fog babérokat szerezni. Mindez a főiskolán kezdődött, ahol vörös diplomát szerzett, éppúgy mint a férje Vítězslav Vala úr. Ezután egy rövid ideig a kor szellemének megfelelően éltek, nem lógtak ki a sorból, három gyereket hoztak világra, dolgoztak, szerényen éltek és trabanttal jártak sátorozni a Balatonra. Néhány év után a vállalkozói kedv egyszerűen nem hagyta őket aludni. A két agrárközgazdász elkezdett mellékállásként nárciszok hajtatásával, kerti sziklanövények eladásával, juhtenyésztéssel vagy gyümölcs árusítással foglalkozni, ugyanakkor várták a komunizmus megbukását.

Hogyan lehet beindítani egy sikeres céget a nappali szobából

A gyerekek pár év alatt megszokták hogy az édesanyjuknak mindig csinálnia kell valamit, ezért azt a tényt, hogy a fordulat után a vállalkozásra vetette magát és egy év leforgása alatt a közös nappali szobájukat átváltoztatta egy ígéretesen fejlődő cég támaszpontjává, nagyobb érzelmek nélkül elfogadták. Ebben a szobában tárgyaltak a vásárlókkal és a szállítókkal, itt állították össze a könyvelés dolgait, itt ebédeltek a raktárosok. A család négy generációja itt találkozott egymással és a nappaliban minden nap a késő éjszakai órákig folyt a munka.

Az első kézzel írt betegtájékoztató megnyitni üzletek Kralice

Vítězslavnak, a férjnek nem volt más lehetősége mint korán otthagyni civil munkahelyét, abbahagyni a polgármesterkedést Čimelicében és teljes mértékben belekapcsolódni a vállalkozásba. Az áruért teherautóval járt, a raktárban és az adminisztráció területén is dolgozott. Tomáš fiuk sem futott el a munka elől, és már gimnáziumi, valamint a későbbi főiskolai tanulmányai alatt is megjárta az élet iskoláját. Árusított, számlázott, tárgyalt a vásárlókkal és mint ahogy szinte mindenki, ő is dolgozott a raktárban.

Jana lányuk, akkoriban az általános iskola tanulója, pedig az üzletben segített és a könyvelés egyes részeit is elsajátította. Ahhoz pedig hogy a család teljesen le legyen foglalva, egy év vállalkozás után bekapcsolódtak a cégbe a Brno melletti Kralicén élő rokonok is, ahol 1992-ben megalakult a SIKO második boltja.

A SIKO cég azonban fontos impulzust kapott, amikor Víťa, a legidősebb fiú két év után visszatért Amerikából. Az óceánon túl megálmodta, hogyan is indítja majd be a nagy franchise hálózatot. És ahogy ezt hazatérése után a nappaliban az első kávénál elmondta édesanyjának, úgy is cselekedett. Beindította a fióküzemek elterjesztését, amihez alkalmazta a család további tagjait, valamint a saját barátait is. Tomáš bátyjának jövendő apósával üzletet nyitott Tábor városában, majd középiskolai barátjával fióküzemet építettek ki Vodňanyban, és ez így ment tovább… A SIKO társaság az első valódi boomját élte.

Amíg Víťa területeket foglalt el, addig az ő gondos édesanyja az áru kihelyezésének alapelveit úgy alakította, hogy a lehető legjobban leegyszerűsítse az új fióküzletek megnyitását. Ezekben a napokban és hónapokban teljes erővel dolgozott a család, és az első alkalmazottak. A két bolt már múlté lett, két év leforgása alatt a SIKO cégnek már tizenegy boltja lett. A saját üzleteiken kívül partnerüzlete Tomáš bátyjának jövendő apósával üzletet nyitott Tábor városában, majd középiskolai barátjával fióküzemet építettek ki Vodňanyban, és ez így ment tovább… A SIKO társaság az első valódi boomját élte.

K megnyitására is sor került, amik a családnak lehetővé tették, az eladási koncepció tökéletesítését, nem csak a saját tapasztalataik segítségével, hanem azon kereskedelmi partnerek tapasztalataival is, akik akkor a SIKO cég áruinak nagykereskedelmi vásárlói voltak.

Hogyan mentették meg a gyerekek az anyjukat és a céget

Amikor már úgy tűnt a cég szárnyalását semmi sem tudja megállítani, akkor jöttek kétségtelenül a cég történetének legrosszabb napjai. Nem szégyen leírni, hogy a 1995-ös év egy igazi megtisztulás volt. A terjeszkedés nagy eladósodás árán folytatódott, Čimelicén 3000 négyzetméter összfelületű nagykereskedelmi támaszpontot építettek ki. Az egész családra óriási nyomás nehezedett és a sikernek meg is lett az adója amikor Vítězslav- a férj elhagyta őket. Jaroslava asszonynak szembe kellett néznie nehéz családi helyzetével, és azzal az is, hogy felnőtté váló gyerekeivel miképpen tudja megtartani a beindult vállalkozást, valamint visszafizetni a kockázatos 22 milliós cseh koronáról szóló kölcsönt. Ilyen pillanatokra soha sincs egy nő sem felkészülve, még akkor sem, ha már komoly konkurencia harcok vannak mögötte. Jaroslava asszonynak azonban nem maradt sok választása. Az üzlet már be volt indítva, és a kölcsönt senki sem fizette volna ki helyette. Szerencsére azt a szeretetet, amelyet az évek során gyermekeinek adott, ezekben a nehéz percekben visszakapta. A felnövekvő utódok és a család összes többi tagja melléálltak a bajban, még személyes áldozatok árán is. Tomáš fia félbeszakította mérnöki tanulmányait, amihez már később sem tért vissza, ehelyett teljesen a cégnek szentelte erejét. Ő volt az, aki ebben a nehéz időszakban magára vette a vállalkozás lényeges terheit. Jaroslava asszony nővére Jana és lánya, aki szintén Jana, valódi nőkként támaszai voltak emberi téren, míg fiai korán megértették, hogy édesanyjuknak legjobban úgy segíthetnek, ha a céget életben tartják.

Terjeszkedés Brno

Eltartott egy darabig, a nem könnyű állapot, miután Jaroslava asszony összeszedte erejét és belevetette magát a cég további fejlesztésébe. Alkalmazottakat vettek fel, növekedtek az üzletek, a kölcsön visszafizetése is jó úton haladt. Így hát döntés született: terjeszkedni kell az első kerületi városba és ott sem kell megállni. Víťa fia támogatásával és lelkesedésével Jaroslava asszony még nagyobb összegű kölcsönt vett fel, és megvásárolta az egykori Technomax brünni telephelyét. Így a partneri üzletek megnyitása további kerületi városokban már csak idő kérdése volt.

Hogyan vakította el a fürdőszobák „Megaboltja“ Prágát

Ez az üzlet megnyitása után a SIKO-cég zászlóhajójává vált. Egyes újságírók helyben a megnyitás napján elkeresztelték a fürdőszobák „megaboltja“, miután ez a név ráragadt a boltra. Ez egy nagy nap volt a Vala-család, és Jaroslava asszony életében is. Egy évvel az új milléniumba belépése után végre azzal dicsekedhettek, hogy elfoglalták Prágát is, ráadásul az egyik legnagyobb showroommal, ami valaha Prágában látható volt. A prágai Černý Most városrészben lévő üzlet olyan jól sikeredett, hogy ennek az beltere és működtetési stílusa inspirációként szolgáltak a többi eladó helyeknet is, beleértve a partner üzleteket is.

Terjeszkedés Prágában

Mindez pedig jól jött a következő hónapokban és években egész. További kerületi városok és további befektetések következtek. Ezúttal először jelentek meg üzletközpontokban is, mint például Praha-Průhonicén, Zlínben, vagy a brünni Avionban. Jaroslava asszony itt is mindent az ellenőrzése alatt akart tudni, azt akarta hogy az üzletek teljesítsék elképzelését a vásárlóknak szánt ideális helyről, így bejárta az egész országot, hogy minden az ő elképzelései szerint valósuljon meg.

Talán éppen ezért olyan helyek is keletkeztek, ahol egyszerre csak megszűnt a sikeres üzletelés, ezért néhány partneri üzletet be is kellett zárni. Így a család elhatározta, hogy gondosan szétválasztja az egyes jogköröket. Világossá vált, hogy Jaroslava asszony ereje nem elég arra, hogy mindenütt ott legyen. A fiúk átvették az üzleti politikát, édesanyjuk pedig a kiskereskedelmi üzletek koncepciójának kialakításán kívül elkezdhetett a cég egészséges közgazdaságtanával és marketingjével foglalkozni. Majd eljött egy másik kulcsfontosságú nap is. Lehet hogy valakinek egy katalógus első kiadása nem tűnik olyan izgalmas eseménynek amiről szólni kellene, de a SIKO cég attól a pillanattól már soha nem volt és a jövőben sem lesz ugyanaz.

A szegmens legkomplexebb katalógusának kialakításával a cég olyan lehetőséget nyitott meg maga előtt, amellyel a vásárlók ezreit szólíthatta meg, miközben bemutatta nekik az összes újdonságot, vagy akár a jelentős árengedményeket is, mindezt áttekinthetően és egy helyen. Mi több, nemsokára a cég a katalógusban saját termékeivel is dicsekedhetett. A Víťa fiú külföldi mintavásárokon szerzett inspirációkat, összeállított egy termékmenedzseri csoportot, ezek pedig azonnal belekezdtek saját választékuk kifejlesztésébe.

SIKO Bratislava - Galvaniho

Micsoda hajsza az ha Szlovákiában első akarsz lenni

Jelenleg a SIKO cégnek tizenegy boltja van itt, ezek a teljes szlovák régiót fedik le. A társaság menedzsmentje ugyanis nagyon merész tervet tűzött ki maga elé, mégpedig azt, hogy terjeszkedni akar a keletre fekvő szomszédos országba. Ami 2010-ben kezdődött egy új SIKO showroom építésével a szlovák fővárosban - Pozsonyban, ami máig remekül működik, és hasonlóan mint a Csehek a Szlovákok is értékelik a čimelicei cég összes felkínált előnyét.

Hogyan nem tér el filozófiájától a SIKO

Különösen ha sikerül betartani azt a trendet, amely Jaroslava asszony számára kezdettől fogva a leglényegesebb volt. A „Gondolj a másodikra a sorban“ mottó az árusítás első napjaitól kezdve a vásárlókkal szembeni kedves bánásmódban és kívánságaik hibamentes teljesítésében nyilvánult meg. De ma már csak ez nem elég. Az Opatovice nad Labem-en lévő fióküzemben ezért saját iskolaközpontjuk keletkezett. Minden eladó átmegy ezen az iskolán és az eladáshoz szükséges tudnivalókon kívül szakismereteket is szereznek. Ez azonban távolról sem minden. Az üzletek el vannak látva gyereksarokkal és ingyenes internet is van a vásárlók számára. 2014 szeptemberében indult be az új www.siko.cz honlap, amely a lehető legtöbb inspirációs anyagot tartalmaz, valamint terjedelmes e-shopot is, ami az online vásárlást teszi lehetővé. Mostanra már sok díjat szereztek nagy presztizsű versenyeken.

Ez is egy oka annak, hogy Jaroslava asszonynak nincs gondja, amikor hűséges vásárlói előtt dicsekedni akar azokkal az alapvető számokkal, amelyek jelenleg a SIKO céget képezik. Az eladási hálózat állandóan bővül és jelenleg több mint 50 cseh és szlovák üzlet képezi ezt. A konszolidált forgalma felülmúlja a három milliárd cseh koronát, az alkalmazottak száma pedig több mint 600 fő. Mindez a munkahelyek kialakítására kapott állami támogatások nélkül. Napirenden van a developerekkel való együttműködések bővítése, az árueladáson kívül pedig még többféle kísérőszolgáltatást is biztosít a cég, ilyenek például a vásárlók által kért „kulcsrakész“ fürdőszoba kialakítás, vagy pedig a teljes fürdőszobára kialakított tervezőprogramok. A termékkatalógus fokozatosan rekordnagyságú 452 oldalra bővült, amihez a fürdőszoba szegmensben senki sem hasonlítható.


Hogyan is dolgozik a SIKO cég az ismert építésznővel

Eva Jiřičná. Ennek a névnek az elismert építészek körében semmihez sem hasonlítható hangzása van. Ez az a hölgy, aki mindenekelőtt arról ismeretes, hogy sok londoni és new yorki üzletek és butikok belterét alakította ki. A nagyközönség az által is ismeri Őt, hogy fiatal - kezdő építészként Angliában Jan Kaplický építész partnere volt. Ez a hölgy neve kapcsolódik a SIKO történetének legvártabb tervezetéhez. Prága Zličín nevű városrészében áll a SIKO cég zászlóshajója – ami máig a cég legnagyobb showroomja.

Na és a jövő? A SIKO cég és tulajdonosa - Jaroslava asszony, valamint az egész család egyöntetűen arra törekszenek, hogy tovább gyarapítsák a sikeres vállalkozást és amellett mindig szem előtt tartsák a fő alapelveiket: Csehországban és Szlovákiában terjeszkedni magától értetődő dolog, most azon gondolkoznak, hogy milyen lehetőségek vannak a további országokban való működéshez. A terjeszkedés azonban a fürdőszoba választék területén túlmutató bővítését is érinti. 2012-től sikeresen beindult a konyha-eladási program. A SIKO cég így egyedülálló lehetőséget kínál vásárlóinak arra, hogy „egy tető alatt“ válasszák ki fürdőszobájuk és a konyhájukat is. Ezzel azonban a választék bővítése még nem ér véget, fokozatosan kínálatukat bővítik fürdőszobabútorokkal, a méretre készült tükrökkel és a mosdókkal, beltéri ajtókkal és más hasonló dolgokkal. 

Keresse meg a kiterjesztett változata a történetnek