hogyan válasszunk csempét és járólapot?

HOGYAN VÁLASSZUNK CSEMPÉT ÉS JÁRÓLAPOT?

Elkészítettük a padlóburkolatok egyszerű osztályozását alapvető jellemzőik szerint, hogy a lehető legegyszerűbb legyen kiválasztani a megfelelő padlóburkolatok háza vagy terasza számára.

A kerámia csempék és padlóburkolatok alapvető felosztása


umisteni-dlazby.jpg

Felosztás elhelyezés szerint - csempék és járólapok


A kerámia anyag felosztható csempékre és járólapok - a csempéket csak a falra lehet elhelyezni - törékeny anyagról van szó, amely semmiképpen sem bírja el a terhelést a talajon. Nem rendelkeznek megfelelő keménységgel.
Ezzel ellentétben a járólapok, amelyek tulajdonságaiknak köszönhetően elsősorban padlóra alkalmasak, gond nélkül használhatók falicsempeként is.

A kopásállóság szerinti osztályozás


A kerámialapok esetében meghatározzuk az úgynevezett kopásállósági osztályt - ez a PEI rövidítés. 1-től 5-ig terjedő skálán osztályozható, ahol minél magasabb a fokozat, annál nagyobb a kopásállóság. A kopásállóság határozza meg, hogy egy padlóburkolat milyen szintű kopásállóssággal rendelkezik.

 
PEI 1 Legalacsonyabb ellenállás, általában egyáltalán nem használják padlóburkolásra
PEI 2 Alacsony kopásállóság, alacsony igénybevételű területek, pl. fürdőszobák, zuhanykabinok
PEI 3 Közepes kopásállóság, beltéri lakótér - pl. konyhák, hálószobák, nappalik
PEI 4 Erős kopásállóság - erősen igénybe vett területek - pl. folyosók, éléskamrák, teraszok, irodák
PEI 5 Nagyon erős kopásállóság, kereskedelmi igénybevételnek kitett területek - szállodák, bevásárlóközpontok, éttermek, iskolák
protiskuzne-dlazby.jpg

Csúszásgátló járólapok


Kereskedelmi vagy nagyobb igénybevételnek kitett területekre szánt padlóburkolatok esetében javasoljuk, hogy a maximális biztonság érdekében vegyék figyelembe a burkolat csúszásgátlási osztályát, pl. a teraszokon, úszómedencék körül, wellnessközpontokban és üzletekben. Hagyományos belső terekben a meghatározott csúszásgátlási osztály nélküli burkolólapok is használhatók. A padlóburkolatok csúszásgátlási osztály szerinti felosztásán belül több jelöléssel is találkozhatunk, a szabványos felosztás R9 - R13 jelölésű. Néha e jelölés mögött A, B, C betűket találunk, amelyek a mezítlábas csúszásgátlás mértékét is meghatározzák - az alapvető tájékozódáshoz csak az R9 - R13 skálára van szükségünk, lásd az alábbi táblázatot.
Osztály megnevezéseA burkolat lehetséges felhasználási területei
R9 osztály
Dőlésszög 6-10°
Fürdőszobák, étkezők, beltéri bejárati területek
R10 osztály
Dőlésszög 10-19°
Konyhák, szaniter helyiségek, éttermek, kávézók
R11 osztály
Dőlésszög 19-27°
Laboratóriumok, autójavító műhelyek, kültéri lépcsők
R12 osztály
Dőlésszög 27-35°
Tűzoltóállomások, hűtőkamrák
R13 osztály
Dőlésszög ˃35°
Vágóhíd, zöldségfeldolgozó üzemek

Fagyálló padlóburkolatok


A kültéri burkolat különböző éghajlati viszonyoknak, nagy hőmérséklet-változásoknak van kitéve, és ezen ingadozások miatt mind a burkolat, mind az aljzat hatalmas igénybevételnek van kitéve, ezért a teraszon vagy erkélyen való használathoz fagyálló burkolatot kell választani.

A burkolólapok kültéri használatának ugyanilyen fontos része a megfelelő vegyi anyagok - különösen a C2 megjelöléssel kezdődő továbbfejlesztett ragasztóanyag - használata. Az ajánlatunkban szereplő minden egyes burkolatnál fel van tüntetve, hogy fagyálló burkolatról van-e szó vagy sem.


AKAROM
glazovane-dlazby-1.jpg

Mázas padlóburkolatok


A máz általában finomítja a felületet, ellenállóbbá teszi a burkolatot a foltokkal és szennyeződésekkel szemben, és ezért könnyen tisztítható. A máz növeli az UV-sugárzással és a vegyi hatásokkal szembeni ellenállást. A mázas padlóburkolatok előnye a színek, formatervezések és minták nagyobb választéka is.

A mázatlan padlóburkolatok hangsúlyozzák a természetes anyagot, és ennek köszönhetőn sokkal ellenállóbbak a sérülésekkel szemben. Másrészt viszont karbantartás szempontjából igényesebbek.


AKAROM

Fényezett padlóburkolatok


Ezek olyan padlóburkolatok, amelyek a fényezésnek köszönhetően előkelő és fényes felülettel rendelkeznek. Egyedi kialakításuk és különleges tulajdonságaik miatt különösen építészek használják őket gyakran. Ezeknek a lapoknak az egyedi kialakítása azonban a fektetés módjától is függ.

Egyes esetekben a fényezett burkolólapokat gyárilag nano felülettel kezelik, hogy könnyebben tisztíthatóak legyenek a fektetés során. Ha ez nem így van, akkor a burkolatot közvetlenül a lerakás után impregnálni kell.


akarom
rektifikovana-dlazba.jpg

Rektifikált padlóburkolatok

 

A csempék és padlóburkolatok a kemencében történő égetés során természetes zsugorodási folyamaton mennek keresztül. Ez kisebb méreteltérésekhez vezethet - a padlóburkolatokat közvetlenül a gyártási folyamat után az úgynevezett „kaliber” szerint válogatják - ezek a padlóburkolatok nem olyan egyenletesek, nem rendelkeznek éles élekkel, és 2-5 mm szélesebb fugát kell tartani.

A rektifikált burkolatokat a gyártási folyamat során ismét az úgynevezett pontos (precíz) méretre igazítják. Ezek a lapok éles élekkel rendelkeznek, és legalább 2 mm-es fugavastagsággal fektethetők le.


akarom

Digitális nyomtatási technológia

 

A legújabb gyártási technológiáknak (digitális nyomtatás) köszönhetően a padlóburkolatok mintái szinte megkülönböztethetetlenek az eredeti anyagoktól. A digitális nyomtatás olyan gyártási technológia, amely lehetővé teszi a természetes anyagok teljesen hű utánzatának nyomtatását, mint pl. a , fa, márvány... Az így kapott dizájn szinte megkülönböztethetetlen az eredetitől. Előnye továbbá a jobb tisztíthatóság és a speciális követelményeket megkövetelő, például csúszásmentességet előíró területeken való felhasználás is.